Vælg en varmepumpe som energikilde

15 January 2020 Lotte Hindsberg
Vælg en varmepumpe som energikilde

Er det tid til at få udskiftet det gamle olie eller gasfyr, bør der overvejes om ikke en varmepumpe kunne være en god ide. 

Da de bruger jorden eller luftens varme til at generer el er de udover at være langt mere miljøvenlige også billigere i drift. Ud af en levetid på en 15-20 år har en varmepumpe tjent sig ind efter en 5-6 år. 

For at de kan fungere effektivt kræver det at huset eller lejligheden er godt isoleret.

En forhandler af varmepumper kunne være https://www.gramenergi.dk/. Det er en god ide at starte med at få en ekspert ud og i samarbejde med ham finde den bedste løsning. Der skal en autoriseret installatør til at installere varmepumpen. 

De 3 former for varmepumper

Overordnet set findes der 3 former for varmepumper. Jord til luft, som er den dyreste, men også mest effektive. Her graves rør ned i haven og den forskel der er i jordens varme sendes via varmepumpen ind i huset som energi. Der skal bruges el til at drive varmepumpen, men en tommelfingerregel siger at du får 3 kW varme for hver kW el du bruger. Ved et traditionelt oliefyr er forholdende 1:1.

Har du ikke en stor have eller har lyst til at få gravet hele haven op, er en luft til vand varmepumpe en mulighed. I princippet fungere den som den første, men i stedet for jord benytter sig af den varme der er i luften. Den er ikke helt så effektiv, men koster heller ikke det samme.

Den trejde løsning luft til luft er langt den billigste, men anbefales også kun til sommerhuse og andre steder, hvor der ikke er brug for helårs opvarming. 

Varmepumpen larmer en del og det anbefales at den installeres et sted, hvor den genere mindst. Dvs. ikke lige under soveværelset. 

Husk at give kommunen besked om den ændrede form for varmekilde. 

Read more