Haveservice og fliserens på Sjælland

31 May 2021 Astrid Pedersen

Sommeren nærmer sig – og så foretrækker de fleste danskere at tilbringe tid i haven og på terrassen. Mange have ejere vælger at bruge de lange lune dage på at få sat skik på bede og græsplæne, og på at sætte terrasse, havegang og indkørsel pænt i stand.

Er disse belagt med fliser vil der hurtigt kunne gå en del timer med at rense for ukrudt mellem fliserne. Og er fliserne overbegroet med lav, mos eller alger vil dette også skulle renses bort førend helheds indtrykket er perfekt.

Hvorfor bliver mine fliser så grimme?

Måske har du undret dig over hvorfor der mon er så mange fugleklatter på dine fliser. Men de hvide, gule og grønlige pletter du ser på fliserne er ikke fugleklatter selv om de godt kunne ligne. Pletterne består af en særlig form for lav som kaldes flisepest.

Flisepest er særdeles sejlivet og foretrækker faktisk at friste en hård tilværelse på golde sten og fliser hvor den ikke behøver at bekymre sig om konkurrence fra andre vækster. Lav er en særlig organisme som består af en symbiose mellem svampe og alger, og som nærmest kan ernære sig ved sol lys alene gennem en proces som kaldes fotosyntese. Så selv om leve forholdene kan synes aldeles umulige kan lav altså trives under disse omstændigheder.

Hvordan kommer jeg flisepest til livs?

Hvis du gerne vil af med de skæmmende pletter bør du alliere dig med et haveservice firma som har specialiseret sig inden for fliserens.

Du bør ikke forsøge selv at fjerne flisepesten med en højtryksspuler. På den måde kan du risikere at ødelægge flisernes beskyttende skal således at fugt kan trænge ind og give endnu flere problemer med mos og alger.

Hos Stecks Fliserens kan du få hjælp til rensning af fliser i flere byer på Sjælland. Læs mere om fliserens på stecksfliserens.dk.

More articles