Alkoholrådgivning skal være af den gode art og ikke den dårlige

21 May 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Alkoholrådgivning kan jo forstås på mange måder, og det kan umiddelbart opfattes som noget, hvor man foreslår og anbefaler, hvilken slags alkohol man skal bruge i forskellige sammenhænge, men i dette tilfælde er der tværtimod tale om afholdenhed.

Den slags rådgivning om alkohol, som vi snakker om, handler om at give gode tips til de personer, der har levet med et stort eller mindre misbrug af alkohol og om muligt er til at kategorisere som alkoholikere.

Næppe findes der to mennesker, der har et misbrug af samme omfang og konsekvenser i Danmark, så derfor skal alkoholrådgivningen gives ud fra den specifikke misbrugers ståsted, når vedkommende er parat til at komme i behandling og vil gennemgå det for sin egen skyld og ikke for at gøre andre glade.

Det er nemlig svært at give overordnede råd til hver enkelt alkoholiker, som har brug for hjælp, hvor man bare kan dykke ned i en kasse og slynge omkring sig med nogle råd.

Disse skal være afmålt, afvejet og tilpasset den ramte, men det er klart, at der gennem tidens løb har eksisteret så mange forskellige alkoholikere, at mange undskyldninger og forklaringer ligner hinanden, bare med specifikke navne, landsdele og videre, der gør ens specielle ståsted perfekt.

Derfor kan man godt finde nogle velmenende råd, der lige kan omformes og tilpasses den enkelte person, der er ramt af et misbrug af alkohol.

For at sådan en slags behandling mod et alkoholmisbrug skal have en gavnlig effekt, så skal det nemlig tilpasses den enkelte patient, så vedkommende kan mærke, at dette er tiltænkt til en som person – og det samme gælder med alkoholrådgivningen.

Det kan selvfølgelig kræve en masse ressourcer at finde frem til dette, men hver enkelt person har jo ret til det gode liv, og ved at hjælpe én person, kan denne person måske hjælpe andre – og på lang sigt er det godt for samfundet.

 

More articles